BETER ZINGEN KAN IEDEREEN
Workshop Zangtechniek en Interpretatie

Zaterdag 9 april 2011 geven Izaline Calister en Katja Maria Slotte een bijzondere workshop Zangtechniek en Interpretatie in Den Haag.

Download Flyer

Zingen is communiceren en zangtechniek is een belangrijk gereedschap bij het overbrengen van je verhaal. Met behulp van CVT kan je de technische problemen aanpakken die jou bij het zingen in de weg staan. Het stelt je in de gelegenheid om beter je eigen sound te ontwikkelen, op zoek te gaan naar klanken, klankkleuren, en effecten die jouw presentatie en verhaal ondersteunen tijdens het zingen.

Onderwerpen die worden behandeld

Zangtechniek CVT (COMPLETE VOCAL TECHNIQUE)

• Lange tonen zingen, genoeg lucht hebben (ademsteun)
• Makkelijker zingen
• Volume (meer of minder), makkelijker hoge en lage tonen zingen
• Oplossen van problemen met intonatie (zuiver zingen)
• Onbedoelde vervorming van de klank leren vermijden, onbedoeld overslaan van de stem oplossen
• Anders klinken (voller, warmer, donkerder, lichter, rauwer, minder nasaal, scherper, ...)
• Expressie toevoegen aan je klank (middels effecten, dynamiek, etc.)
• Zingen zonder hees te worden (gezonde klankproductie)

INTERPRETATIE EN PRESENTATIE
• Tekstbeleving
• Expressie
• Wat voelen en denken de toeschouwers bij je performance?
• Tips en technieken om met interpretatie te werken
• Hoe breng je het verhaal over als je in een taal zingt dat je publiek niet begrijpt?
• Presentatie en performance: wat straal je uit als je op podium staat?


PROGRAMMA
We beginnen de dag met een presentatie van de Complete Vocal Technique (CVT). Aan bod komen onderwerpen zoals ademsteun, twang, zingen zonder constructies, de stemfuncties Neutral, Curbing, Overdrive en Edge, klankkleur, volume, etc. Voorkennis van CVT is niet nodig. Voor deelnemers die al bekend zijn met CVT is dit een goede gelegenheid om vragen te stellen.

Het blijkt vaak erg moeilijk voor pop-, musical- en jazzzangers om het verbeteren van de zangtechniek te combineren met de zoektocht naar een eigen manier van interpreteren en vertellen. Daarom is het van belang om beide elementen te leren combineren en steeds op beide aspecten te blijven focussen. Musiceren én interpreteren. Stemgebruik én presentatie. Zangtechniek én tekstbelevenis.Communiceren doe je door het overbrengen van een gevoel, een emotie die het hart van de luisteraar beroert en in zijn greep houdt. De mate waarin je als performer erin slaagt om jou verhaal over te brengen en de aandacht vast te houden stelt hoge eisen aan de manier waarop er o.a. met de tekst van een stuk wordt omgegaan. Iedereen blijkt iets anders in een tekst te kunnen horen of lezen. Wie zal zeggen welke uitleg wel of niet mag, wel of niet terecht is? Wat belangrijk is, is het overtuigend overbrengen van jou eigen interpretatie. Het beeld zo schetsen dat je anderen kan meenemen op jou persoonlijke muzikale reis. Het gaat om het gedoseerde gebruik van emotie, dramatiek, klein zingen, groot zingen, expressief, explosief en/of introvert zijn. Het zijn allemaal keuzes die je als vocalist maakt, en die een effect kunnen hebben op het publiek.

Het tweede gedeelte van de dag zijn er masterclasses en komen de deelnemers zelf aan bod. Ieder (actieve deelnemer) die een lied heeft voorbereid werkt samen met Izaline aan interpretatie/presentatie en met Katja Maria aan zangtechniek en het ontwikkelen van de eigen sound. Na de masterclass krijgen de deelnemers tips en feedback over hoe deze beide disciplines samen in de praktijk te brengen en verder te ontwikkelen.

Actieve deelnemers worden geacht:
- het lied goed (en uit het hoofd) te kennen
- goede en duidelijke bladmuziek in de juiste toonhoogte mee te nemen voor de pianobegeleidingAls je niet voor de masterclass hebt gekozen, betekent dat niet dat je de rest van de dag niks hebt te doen! Alle deelnemers doen mee met alle groepsoefeningen, en kunnen de hele dag vragen stellen. Zij worden ook betrokken bij de masterclass door oefeningen en door het vragen van feedback. Door andere zangers te observeren krijg je een bredere kijk op stemgebruik en performance en vaak doe je veel inspiratie en ideeën op.Praktische informatie en aanmelding
Datum - Zaterdag 9 april 2011
Tijd -
10:00-17:00 uur (inclusief lunchpauze)
Locatie -
Atelier Westeinde, Westeinde 79A, Den Haag
Kosten - €70,-; incl. masterclass - €100,-
(Bedragen zijn inclusief BTW, koffie/thee, fruit/snacks. Lunch is niet inbegrepen.)

Er is slechts beperkt plaats voor deze workshop, dus geef je snel op!
Aanmelden en meer informatie via info@completevocalcoach.com


Bereikbaarheid
Atelier Westeinde 79A is vanaf Den Haag CS met openbaar vervoer te bereiken met de tram lijn 2, 3 en 6, halte Brouwersgracht. Lange Lombardstraat doorlopen richting Westeinde. Kom je met de auto kan je parkeren bij het Westeinde Ziekenhuis of in de nabijgelegen Torengarage.

Begeleiding
De masterclasses zullen begeleid worden op piano door Marc Bischoff (Marc Bischoff Trio, Lucas van Merwijk's Music Machine, Izaline Calister Band). Hij is hoofdvakdocent Latin piano bij Codarts.
www.marcbischoff.com.
Katja Maria en Izaline zijn beide actieve zangeressen en houden van een gezellige, informele sfeer bij de masterclasses en de workshops. Het is belangrijk om elkaar aan te moedigen en open te staan voor alle verschillende smaken en stijlen die er aan bod komen. Je weet nooit wat je van elkaar kan oppikken.
We're all in this together!


Katja Maria - Zangeres, pianiste, en zangpedagoog Katja Maria Slotte is geboren en opgegroeid in Finland, waar ze Master of Music afgestudeerd is aan de prestigieuze Sibelius-Academy in Helsinki. Als zangeres en pianiste is ze actief in verschillende stijlen muziek waaronder o.a. pop, jazz, Braziliaans en muziektheater. Ze heeft haar medewerking als zangeres, muzikant en componist ook verleent aan verschillende producties muziektheater, poppentheater en moderne dansvoorstellingen. Katja heeft jarenlange ervaring als zangdocent en vocal coach, zowel privé als bij muziek- en theaterscholen en kunstopleidingen, waaronder o.a. Theateropleiding Selma Susanna, MBO Theaterschool Rotterdam, Jeugdtheater Hofplein, en Stichting Buitenkunst. Ze is een gedreven zangpedagoog met grote enthousiasme voor het vak. De afgelopen 4 jaar heeft Katja zich verdiept in Complete Vocal Technique, en in Juni 2011 studeert ze af als Authorized CVT Teacher aan Complete Vocal Institute in Kopenhagen, waar ze les krijgt van Cathrine Sadolin zelf.
www.katjamaria.com

Izaline Calister - Zangeres, componist en tekstdichter Izaline Calister is geboren en opgegroeid op Curaçao, waar ze twee nummer-1 hits had en gekroond werd tot tumba-koningin in 2001. Begeleid door haar eigen band treedt ze op in binnen- en buitenland. Met haar concerten in Nederland slaat ze een brug tussen de Antillen en Nederland; ze introduceert haar Papiamentstalige muziek bij het publiek en aangestoken door het enthousiasme van de Antilliaanse toeschouwers, zingt en danst het Nederlandse deel vanzelf mee.Daarnaast is Izaline in de theaters te horen en te zien met Engelstalig repertoire, begeleid door onder meer het Metropole Orkest, het Jazzorchestra Of The Concertgebouw en het Peter Beets-trio. Ze wordt regelmatig uitgenodigd voor uiteenlopende theaterprojecten, o.a. She Got Game en De Vagina Monologen en schreef een theaterprogramma, ‘Verhalen voor een warme lentenacht’. Onlangs verscheen haar vijfde cd, getiteld ‘Speransa’, die met een Edison-award werd bekroond.
www.izalinecalister.com


BACK »